Tips van Henk
Een dieporanje kleur, stevige structuur en ongekende smaak. Op honderd-én-één manieren te bereiden en verantwoord gevangen: de wilde zalm!
Een heerlijk product om mee kennis te maken. 90 % van de geserveerde zalm in restaurants is Noorse zalmfilet, een gekweekte zalmsoort. Minder bekend is de Pacifische wilde zalm, en dat is jammer, deze is namelijk zeer smaakvol en op vele manieren te bereiden.
Er zijn 5 soorten wilde zalm, de bekendste is echter de Sockeye zalm, tevens rode zalm genoemd. De Sockeye zalm heeft mooi en dieprood vlees, een vaste structuur en is erg smaakvol. Omdat de wilde zalm zich vooral voedt met schaaldieren, is de smaak sterk afwijkend en meer uitgesproken dan die van gekweekte zalm die vooral visvoer krijgt. De Sockeye zalmen eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen.Bovendien is het visvlees fijner van structuur en ook minder vet dan dat van de gekweekte soort.
Wilde zalm heeft nog een pluspunt, het is een zeer gezonde vis door zijn hoge gehalte aan omega-3 vetzuren. De omega-3 vetzuren zijn goed voor hart- en bloedvaten en verlagen het cholesterolgehalte.
Tips van henk