Tips van Henk
De leukste weetjes over oesters, hoe geïnformeerd ben jij?
Er zijn diverse soorten oesters, variërend van afkomst, smaak en grootte. Het meest gegeten in Nederland worden de oesters uit Frankrijk en Zeeland. Oesters kunnen onderverdeeld worden in: ‘platte oesters’ en ‘holle oesters’. De holle oester wordt verreweg het meest gebruikt. Overigens is de platte oester ook zeker een aanrader, deze hebben een zeer verfijnde smaak.
De 3 bekendste holle Franse oestersoorten zijn:
- gewone creuses (‘pleine mer’, uit oesterbanken in zee, of uit een binnenzee zoals het Bassin d’Arcachon)
- fines de claires (oesters die nog een tijdje in brak water zijn ‘opgevoed’, in een zogeheten claire, een oude zoutpan)
- spéciales de claires (die nog langer in de claire blijven en extra voedsel krijgen).
Globale smaakverschillen: Creuses de pleine mer zijn het meest zout, fines de claires, zijn milder van smaak en wat vleziger qua bite, de spéciales nog vleziger en het volst van smaak.
Op zoek naar een bijzondere smaaksensatie?
Ga voor de spéciales Gillardeau. De ‘Grand Cru’ onder de Franse oesters. De Gillardeaus zijn vlezige oesters met meer vlees en meer smaak. De oesters worden met veel zorg geselecteerd, en in 4 jaar minimaal 59 keer bewerkt voordat ze verkocht worden.
Hoe herken je een verse oester?
Een verse oester ziet er nog een beetje vochtig uit en voelt zwaar aan. Als hij al geopend is kun je bovendien testen of de oester nog een beetje wijkt (letterlijk beweegt!) als je met je nagel of een mespunt tegen de rand duwt.
Hoe zit het met het formaat van oesters?
Het formaat van de oesters wordt uitgedrukt in cijfers, hierbij worden de cijfer 0 tot 5 gebruikt. 5 is de kleinste en 0 het grootste formaat. De meest gegeten soort is ‘nummer 3’, niet te groot én niet te klein.
Tips van henk