Nigiri sushi

“Zelf sushi maken is helemaal niet zo moeilijk met de verschillende vissoorten uit ons assortiment. In dit recept maken we gebruik van saku (tonijn), zalm en Ebi (garnaal), maar u kunt ook Mongo ika (inktvis), Tako (octopus) of Hamachi (yellowtail) voor gebruiken. ”

Dit heb je nodig:

    • 150 gram Saku (sushi tonijn filet)
    • 1 tray Zalm filet zonder vel
    • 1 tray Mongo ika
    • 1 tray Ebi
    • 1 tray Tako
    • 100 gram Hamachi
    • Sushi rijst
    • Wasabi

Stap voor stap aan de slag

Stap 1
Snij de vis in dunne reepjes, ongeveer zo dik als een vinger.

Stap 2
Leg het norivel met de glanzende kant omlaag op de sushimat.

Stap 3
Verdeel de sushirijst over het vel. Laat daarbij aan de bovenzijde een randje van 2,5 centimeter vrij.

Stap 4
Leg in het midden van de rijst een reepje rauwe vis (horizontaal). Rol de ingrediënten met behulp van het matje stevig maar niet te strak op; begin bij de vrije rand aan de bovenzijde, en zorg dat de rijst er niet aan de uiteinden uit komt.

Stap 5
Haal de sushirol van het matje en snij hem in 8 gelijke stukjes.

Stap 6
Serveer de sushi en geef de sojasaus, de ingemaakte gemberwortel en de wasabi er apart in kommetjes bij. Hier kan de sushi dan ingedoopt worden.

Gebakken doradefilet met paddestoelen risotto

“Dit is een schitterend recept voor in de herfst! De bereidingstijd is slechts 30 minuten, dus het is ook prima geschikt om een keer doordeweeks klaar te maken. In plaats van doradefilet kunt u ook zeebaars gebruiken.”

Benodigdheden:

  • 4 Dorade filets
  • 200 gram champignons
  • 150 gram risottorijst
  • 1 liter bospaddestoelen bouillon
  • 20 gram boter
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 glas glas witte wijn
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetl rozemarijn, fijngehakt

Aan de slag
Stap 1: Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan. Voeg de gesnipperde rode ui en de risottorijst toe.

Stap 2: Bak dit gedurende 2 tot 3 minuten. Zodra de risotto begint te knisperen, doet u de witte wijn en de rozemarijn in de pan.

Stap 3: Wanneer de wijn bijna helemaal verdampt is, schenkt u het grootste deel van de bouillon bij de risotto. Breng direct op smaak met peper en zout, zodat alles goed in de rijst kan trekken.

Stap 4: Zodra u ziet dat de risotto te droog wordt, voegt u er weer een scheutje bouillon aan toe.

Stap 5: Na ongeveer 5 minuten doet u de knoflook erbij. Roer het geheel goed door.

Stap 6: Als de risotto bijna 10 minuten op staat, verhit u een andere pan. Strooi wat zeezout over de vis heen, haal hem door de olijfolie en bak hem op de huid.

Stap 7: Voeg de champignons aan de vis toe en dek hem af met een deksel.

Stap 8: Zodra de vis er glazig uit begint te zien, kunt u het vuur uitdraaien. De risotto zou nu (na 15 minuten op het vuur) ook klaar moeten zijn. Roer hier nog een klontje boter doorheen.

Stap 9: Schep de risotto op de borden en leg de vis eroverheen.

Wilde zalm – een ware smaakbeleving

Een dieporanje kleur, stevige structuur en ongekende smaak. Op honderd-én-één manieren te bereiden en verantwoord gevangen: de wilde zalm!

Een heerlijk product om mee kennis te maken. 90 % van de geserveerde zalm in restaurants is Noorse zalmfilet, een gekweekte zalmsoort. Minder bekend is de Pacifische wilde zalm, en dat is jammer, deze is namelijk zeer smaakvol en op vele manieren te bereiden.

Er zijn 5 soorten wilde zalm, de bekendste is echter de Sockeye zalm, tevens rode zalm genoemd. De Sockeye zalm heeft mooi en dieprood vlees, een vaste structuur en is erg smaakvol. Omdat de wilde zalm zich vooral voedt met schaaldieren, is de smaak sterk afwijkend en meer uitgesproken dan die van gekweekte zalm die vooral visvoer krijgt. De Sockeye zalmen eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen.Bovendien is het visvlees fijner van structuur en ook minder vet dan dat van de gekweekte soort.

Wilde zalm heeft nog een pluspunt, het is een zeer gezonde vis door zijn hoge gehalte aan omega-3 vetzuren. De omega-3 vetzuren zijn goed voor hart- en bloedvaten en verlagen het cholesterolgehalte.

Oesters, de parels van de zee

De leukste weetjes over oesters, hoe geïnformeerd ben jij?

Er zijn diverse soorten oesters, variërend van afkomst, smaak en grootte. Het meest gegeten in Nederland worden de oesters uit Frankrijk en Zeeland. Oesters kunnen onderverdeeld worden in: ‘platte oesters’ en ‘holle oesters’. De holle oester wordt verreweg het meest gebruikt. Overigens is de platte oester ook zeker een aanrader, deze hebben een zeer verfijnde smaak.

De 3 bekendste holle Franse oestersoorten zijn:

  • gewone creuses (‘pleine mer’, uit oesterbanken in zee, of uit een binnenzee zoals het Bassin d’Arcachon)
  • fines de claires (oesters die nog een tijdje in brak water zijn ‘opgevoed’, in een zogeheten claire, een oude zoutpan)
  • spéciales de claires (die nog langer in de claire blijven en extra voedsel krijgen).

Globale smaakverschillen: Creuses de pleine mer zijn het meest zout, fines de claires, zijn milder van smaak en wat vleziger qua bite, de spéciales nog vleziger en het volst van smaak.

Op zoek naar een bijzondere smaaksensatie?

Ga voor de spéciales Gillardeau.  De ‘Grand Cru’ onder de Franse oesters. De Gillardeaus zijn vlezige oesters met meer vlees en meer smaak. De oesters worden met veel zorg geselecteerd, en in 4 jaar minimaal 59 keer bewerkt voordat ze verkocht worden.

Hoe herken je een verse oester?

Een verse oester ziet er nog een beetje vochtig uit en voelt zwaar aan. Als hij al geopend is kun je bovendien testen of de oester nog een beetje wijkt (letterlijk beweegt!) als je met je nagel of een mespunt tegen de rand duwt.

Hoe zit het met het formaat van oesters?

Het formaat van de oesters wordt uitgedrukt in cijfers, hierbij worden de cijfer 0 tot 5 gebruikt. 5 is de kleinste en 0 het grootste formaat. De meest gegeten soort is ‘nummer 3’, niet te groot én niet te klein.